Информационен портал - IOPZ.com

Полезни материали, които могат да ви помогнат.

Неделя, 02 Ноември 2014 16:20

История на тениса на корт в България

Написана от 
Оценете
(0 гласа)

С настъпването на новата ера, световните и международни турнири, увеличаване на приходите и правата на телевизията, обясняват и все по-широкото разпространение на тениса по целия свят.

 

Тенисът на корт придобива съвсем друга форма, когато става популярен извън пределите на Франция и Англия, където първоначално се появява. И въпреки разбиранията на англоезичните страни за висша и средна класа, нещата с годините се размиват, приемайки съвсем нова форма и облик.

Годината 1954 г. остава известна и в историята на тениса с името на Джеймс Ван Алън, който поставя основите на Международната тенис зала, намираща се в музей в град Нюпорт в САЩ. И до днес на това място се пазят колекции и експонати, всякакви екипи и приспособления за играта тенис на корт. Информация има и за минали и настоящи велики тенисисти от цял свят. Един, сред които е Давид Ферер.

Не по-малко интересна е и история на тениса за България. За нейна рождена дата се приема годината 1896 г. Смята се, че на тази дата се заражда и тениса в България. Тогава в София е създадена първата тенис организация, наречена Софийски тенис клуб, а в него е направено и първото тенис игрище. Днес много са тенис кортове софия, където малки и големи, начинаещи и опитни могат да упражняват тенис уменията си.

Първият турнир по тенис на корт се провежда в 1911 г. наградата е купа „Ромеро и Досмет“. Година по-късно тенисисти от родината ни вземат участия в международна в Будапеща и гордо се изправят в двубой с Унгария. В 1927 г. се провее проведен и първият турнир за жени, наградата е „Кора“ купата.

Днес всеки любител на този спорт може да се отдаде на приятни занимания в клубовете по тенис в София. На тези места с приятели и познати могат да се организират интересни двубой и турнири, а за феновете на тениса, които обичат да гледат от зрителските скамейки, това не представлява проблем.

Прочетена 1306 пъти Последно променена в Неделя, 02 Ноември 2014 16:29