Информационен портал - IOPZ.com

Полезни материали, които могат да ви помогнат.

Петък, 30 Май 2014 18:20

Отсядане и отдих в Сапарева баня

Написана от 
Оценете
(0 гласа)

Така сме устроени хората, че в повечето пъти грандиозните неща ни привличат, а когато заговорим за лукс и разкош, то някак си оставаме опиянени. Сега обаче избрахме да говорим за едно малко по-различно, но не по-малко уникално място. То носи името Сапарева баня и е едно чудно курортче насред България и по-конкретно югоизточната му част. За отсядане и отдих в Сапарева баня работят множество малки и по-големи къщи за гости. Всяка от тях е запазила автентичност и архитектура и очарова посетителите с неподправена визия. Загадъчността, която крие едно такова място като курорт Сапарева баня се свързва с поредица от вълнуващи и незабравими изживявания. Такива могат да са разглеждане на забележителности в и около курорта, еко туризъм, любуване на селски туризъм и много други. С приоритет обаче си остава балнеолечението, като самия курорт е популярен в цяла Европа с уникалният фонтан с минерални води, разположен на площада на града.

 

Сред забележителностите, които могат да зърнат посетителите и гостите на Сапарева баня са:

Църква Свети Никола – разполага се в градски парк, до самия център. Представлява кръстокуполна църква с полукръгла апсида и огромни рамена, достигащи на дължина 7,20 m и до 5,70 m ширина. Постройката е издигната през ХІІ-ХІІІ век, а през 1937 г. по нея са направени видими реставрации. Сградата е издиганата от тухли и камък, а градежът от редове и замазка. В нея може да се зърне неподправена живопис, иконостас и стенописи, както и отделни фрагменти. Църквата в Сапарева баня е паметник на културата с национално значение.

Не по-малко интересна за туриста е и възрожденска църква „Свети Георги“. Тя се разполага в кв. Гюргево, а неповторимостта й се крие във вътрешната дървена архитектура.

На трето място, но не по значимост за курорта се нарежда възрожденска църква „Свети Четиридесет мъченици“, разполага се до самият центъра на града. Датира от 1859 г. В нея се пазят ценни икони от резбарското изкуство на страната.

Отдиха и разходките из Сапарева баня не спират само с обиколка из поклоннически места. Тук се намира Паметник на загинали по време на Отечествената война.

Интерес събужда Гейзера на Сапарева баня, който в резултат от неуспешен ремонт бива превърнат в изкуствен фонтан, който се поддържа, чрез агрегат. До него недалеч се разполага и скулптура. Тя е дело на скулптор Вълко Ценов. Удивителна е и картината пред водопад около село Овчарци, издигащ се на височина 39 метра. Всичко това не може да се опише с думи, а трябва да бъде видяно.

Прочетена 1892 пъти Последно променена в Петък, 30 Май 2014 18:23
Още в тази категория: « Хотели в Бургас За децата »