Информационен портал - IOPZ.com

Полезни материали, които могат да ви помогнат.

Петък, 25 Април 2014 15:05

Тенис на корт – основни положения, удари и термини

Написана от 
Оценете
(2 гласа)

В една от най-популярните игри по света, която се изпълнява от различни групи и хора, съществуват нейните специфики. Сред многото от тях, избрахме да се спрем на някои по-съществени и те са:

1.            Сервис е старта на играта, при който топката се подава от единият тенисист в противниковото поле. Бие се с т. нар. „начален удар“, който се изпълнява извън полето на игрището. Топката трябва да попадне в заграждението на противниковият отбор и колкото по-високо бива подадена на опонента, толкова по прецизен е удара. Сервисите биват много, но сред популярните са плосък и подсечен. Щом сервисът завършва без допир от страна на опонента, то той бива наричан „Ас”. По право сервисът е най-определящият удар в тенис на корт.

2.            Форхенд това е друг също много важен удар в тенис на корт. Той се изпълнява от дясната страна на полето и с една ръка. В случай, че играещият е левичар, то удара се прави от ляво. Ракетата се държи здраво, а за топката е нужно плавно напътствие напред. За този тип удар е характерно продължителното движение и бавната скорост на топката, а те се определят и от отдалечеността на играча.

 

3.            Бекхенд е по подобие на форхендът, но се извършва с две ръце. За разлика от Форхенд, който много играчи изпълняват без проблем, то при бекхенд, нещата са по-различни. Тенисистите, които правят добър бекхенд притежават стил в играта.

4.            Подсечен удар или Слайз е типичен за топка в ниската част и близо до мрежата. Най-често ударът се изпълнява от дясната страна. При него движението на ракетата стартира от високо и приключва на ниско. Този удар е познат и като бекспин, поради въртеливото движение, при което от съприкосновението с настилката, топката сменя посоката.

5.            Удар Воле е този, при който топката трябва да се удари, преди да попадне на земята. Типичен е за дълбок сервис. За да се получи качествено изпълнението му, китката трябва да е стегната. Изпълнява се близо до мрежата, за повече ефективност на удара.

6.            Дроп Шот е следваща версия подобна на Слайз. По време на изпълнението му, топката трябва да е ударена леко, така че противникът да не успее да я достигне. Такъв тип удар е най-ефектен, когато опонент се връща в по-задна позиция и служи за изненада.

За играта тенис на корт се ползват тревисти терени и изкуствени настилки, имитиращи треа. На тях топката отскача най-ниско.

Оборудване за тенис на корт от tennis-shop.bg:

Прочетена 15391 пъти Последно променена в Вторник, 01 Юли 2014 12:24