Информационен портал - IOPZ.com

Полезни материали, които могат да ви помогнат.

Сряда, 16 Септември 2020 07:15

10 очарователни факти за хлебарките

Написана от 
Оценете
(0 гласа)

Повечето собственици на жилища са наясно с рисковете за здравето и безопасността, свързани с нападенията от хлебарки. Към това нека да добавим алергиите и астмата, предизвикани от алергени на хлебарки, микробите и бактериите, за които е известно, че се разпространяват.


Това, което може би не е толкова известно, е фактът, че хлебарките са интересен и издръжлив вредител. Те проявяват странни тактики в поведение и оцеляване. Например, хлебарките прекарват 75% от времето си в почивка и могат да издържат на температури до 32 градуса по Фаренхайт! Информацията е заимствана от фирма: Превента ДДДД ЕООД.

Ето десет от най-очарователните факти за хлебарките, които навярно не сте чували:

1.) Хлебарката може да живее седмица без главата си

Поради отворената си кръвоносна система и факта, че дишат през малки дупки във всеки от сегментите на тялото си, тя не е зависима от дишането през устата или главата. Насекомото умира само защото без уста не може да пие вода и умира от жажда.

2.) Хлебарката може да задържи дъха си в продължение на 40 минути

Тези вредители дори могат да оцелеят, ако бъдат потопени под вода за половин час. Те често задържат дъха си, за да регулират загубата на вода.

3.) Те могат да избягат до три мили за час

Макар че това може да изглежда като впечатляваща спортна способност, всъщност означава, че могат да разпространяват микроби и бактерии в дома много бързо.

4.) Новородените немски хлебарки стават възрастни само за 36 дни

Всъщност германската хлебарка е най-често срещаният вид от хлебарките и е замесен в огнища на болести и алергични реакции при много хора.

5.) Еднодневното бебе хлебарка може да тича почти толкова бързо, колкото родителите му

За справка, тези бебета са с размерите на прашинка! Така те не само са бързи, но и са неуловими, което е опасна комбинация за вредител, за който е известно, че предава различни болести.

6.) Американската хлебарка проявява влечение към алкохола

Подобно на други вредители, този вид хлебарки се увлича от някои алкохолни напитки, особено от бира. Най-вероятно те са привлечени от хмела и захарта, присъстващи в напитката.

7.) Най-големият плот в света е дълъг шест инча

Срещан само в Южна Америка, този вид също има размах на крилата с един крак. За контекст средните хлебарки могат да варират по размер от ½ "- 2" дълги.

8.) Хлебарите са наистина стари

Смята се, че те са възникнали преди повече от 280 милиона години в ерата на карбона.

9.) В света има повече от 4000 различни вида хлебарки

Най-често срещаният вид е немският хлебарка. Други хлебарки, открити в Америка, включват кафяви, американски хлебарки и ориенталски хлебарки.

10.) Хлебарки могат да живеят без храна един месец

Те са хладнокръвни насекоми. Оцеляват само една седмица без вода, поради което често се срещат във влажни зони около дома, като мазета и бани.

Тези факти доказват, че хлебарки са едни от най-приспособимите същества на земята, което прави контрола и премахването на им още по-трудно. За да се отървете от хлебарки в дома, експертите предлагат храната да се запечатва и съхранява правилно. Това е особено важно за кухнята, която трябва да се почиства всеки ден, за да се предотврати натрупването на трохи и боклуци.

Отпадъците трябва да се изхвърлят редовно и да се съхраняват в затворени контейнери. Собствениците на жилища трябва да търсят и запечатват всички пукнатини и дупки в домовете, включително входни точки за комунални услуги и тръби, тъй като те могат да служат като входове за вредителя. Освен това мазетата и пространствата за пълзене трябва да се поддържат добре проветриви и сухи.

Контролът и управлението на хлебарки са важни от съображения за здраве и безопасност. Ако подозирате нападение на хлебарки, използвайте лицензиран професионалист за контрол на вредителите във вашия район.

Източник: www.preventa.bg

Прочетена 415 пъти