Информационен портал - IOPZ.com

Полезни материали, които могат да ви помогнат.

Понеделник, 30 Септември 2019 09:12

Как малките деца учат английски като втори език

Написана от 
Оценете
(0 гласа)

Разлики между половете

Мозъците на момчетата се развиват различно от тези на момичетата и това се отразява на начина, по който момчетата възприемат езика и го използват. Понякога смесените класове не са особено добри за момчетата, които могат да бъдат засенчени от естествената способност на момичетата да използват езика. За да постигнат на потенциала си, малките момчета се нуждаят от различни езикови преживявания с момичетата и техните постижения не трябва да се сравняват с тези на момичетата.

Среди за изучаване на езици

На малките деца е по-трудно да възприемат английски език, ако не им е осигурен подходящ тип преживявания, придружени от подкрепа на възрастни, използвайки „родителски“ техники.

Малките деца трябва да се чувстват сигурни и да знаят, че има някаква очевидна причина за използване на английски.

Дейностите трябва да бъдат свързани с интересни ежедневни практики, които те вече знаят- например споделяне на английска книжка с картинки, казване на рима на английски, „английска“ закуска.

Дейностите са придружени от кратък коментар за случващото се на английски от възрастни и диалози с коригиран родителски език.

Ученето на английскиза деца е забавно и интересно, когато се концентрира върху концепции, които децата вече са разбрали на родния си език. По този начин децата не учат две неща- нова концепция, както и нов език, а просто учат да говорят на английски за нещо, което вече знаят.

Дейностите са подкрепени от конкретни обекти, където е възможно, тъй като това спомага за разбирането и повишава общия интерес.

Четене

Децата, които вече могат да четат на родния си език, обикновено искат да разберат как да четат на английски. Те вече знаят как да декодират думите на родния си език, за да получат смисъл от текст. Ако не им се помогне да декодират на английски, могат да прехвърлят техниките си за декодиране на роден език и да прочетат английски с акцента на родния език.

Преди да успеят да декодират английски език, малките деца трябва да знаят имената и звуците на 26 букви от азбуката. Английският език има 26 букви, но средно 44 звука (на стандартен английски). За това е по-добре да оставите въвеждането на останалите звуци, докато децата имат повече опит в използването на езика и четенето.

Започването на четене на английски става лесно, ако малките деца вече знаят езика, който се опитват да четат. Много деца работят самостоятелно върху четенето на английски език, ако са споделяли книжки с картинки с възрастни или са научили рими, понеже е вероятно да са запомнили езика. Четенето на това, което знаят наизуст, е важна стъпка в обучението да четат, тъй като дава възможност на децата да измислят как да декодират прости думи сами. След като децата съставят резерв от думи, които могат да четат, те се чувстват уверени и след това са готови за по-структуриран подход.

Родителска подкрепа

Децата трябва да чувстват, че постигат напредък. Те се нуждаят от постоянно насърчаване, както и от похвали за доброто представяне, тъй като всеки успех мотивира. Родителите са в идеална позиция да мотивират. По този начин те помагат на децата си да учат, дори ако сами знаят само основен английски език и учат заедно с малките си деца.

Като споделят, родителите могат да вкарат езика и дейностите на детето си в семейния живот. Също така могат да повлияят и на отношението на малките им деца към изучаването на езици и други култури. Сега е общоприето, че повечето нагласи през целия живот се формират до осем или деветгодишна възраст.

Прочетена 395 пъти