Информационен портал - IOPZ.com

Полезни материали, които могат да ви помогнат.

Понеделник, 04 Декември 2017 10:09

Зависимост към медикаменти – знаци, които показват, че преминавате границата

Написана от 
Оценете
(0 гласа)

Пристрастяването към лекарства често е на психическа, а не на физическа основа. Редовно ни се случва да ни заболи глава, корем или друго, и без да се замисляме, посягаме към медикаментите.  Свикнали сме да приемаме много и всякакви лекарства, без да осъзнаваме, че всъщност те са безкрайно вредни, особено в комбинация заедно. Доста често тези експерименти водят до лекарствена зависимост или така наречената зависимост към медикаменти. Тя е причината за пренасищане на тялото ни с лекарства и спиране на тяхното действие.

 

5

Какви са знаците, че страдате от зависимост към медикаменти?

Без значение дали говорим за предписани медикаменти или такива без рецепта, доста хора се пристрастяват към тях, без дори да си дават сметка. Ето ги и притеснителните знаци, на които не трябва да обръщаме гръб.

1. Мислиш за лекарствата твърде често...

Едно е сигурно при всеки тип зависимост: в главата често се въртят мисли кога ще е следващата доза и дали е достатъчна. Ако ви се случва след интервенция при зъболекаря или операция – тогава е възможно. Но ако продължите да пиете лекарствата и след това, това означава, че започвате да ставате зависими от тях.

Зависимост и пристрастяване не са едно и също нещо. Може да си физически зависим към медикамент, но не и пристрастен.

Объркахте ли се? Ето я разликата. Когато си физически зависим към наркотик или медикамент, тялото ти развива толеранс към него. С течение на времето ти трябват все по-големи дози, за да получиш същия ефект като преди.

Когато си пристрастен към наркотиците, физическият елемент е и емоционален. Зависимостта се вързва с неконтролирано поведение. Продължаваш да използват наркотика, дори когато ти носи сериозни проблеми в работата, в училище, в личен план и в социалния живот.

 

2. Сам определяш количеството и броя медикаменти...

Когато започнем сами да си предписваме различни медикаменти, със сигурност имаме проблем. Не прекалявайте с лекарствата, защото всяко от тях има негативен ефект, особено в комбинация с друго. Работата на доктора е да ни предпише най-подходящото в зависимост от нашия проблем, бил той хроничен или не.

 

3. Използваш  обезболяващи от дълго време и за всичко

Вероятно започваш да използваш медикаменти, защото нещо те боли. Но ако след това отново посягаш към тях, дори когато болката не е толкова силна, може би е време да потърсиш помощ от специалист.

Ако прибягваш до обезболяващите, за да се почувстваш по-спокоен, вместо да намалиш болката, или пък си започнал да страдаш от хронична болка или психологическа зависимост, то със сигурност трябва да се замислиш.

6

4. Гневиш се, когато някой ти държи сметка какви лекарства пиеш

Семейството и приятелите ти са загрижени за количеството лекарства, които консумираш? Ако се чувстваш подразнен, когато някой е загрижен за теб, то със сигурност трябва да помислиш колко често употребяваш медикаменти. И защо толкова много се тревожат всички за теб? Може би виждат промяна в поведението? Или промяна в нещо друго...

Това са част от най-честите знаци при зависимост към медикаменти. Какво да направим след като ги установим в себе си или в поведението на близък човек?

Какво да направиш с проблема?

Ако разпознаеш в себе си или някой близък подобни знаци на зависимост към медикаменти, дори да не си сигурен напълно, следващата стъпка е да се обърнеш за помощ и информация.

Ключът към успеха в подобни ситуации в честността. При всяко лечение този, който бива лекуван, трябва да е честен – със себе си и с другите.

Не се страхувайте да поговорите с доктор, ако усетите, че имате проблем с лекарствата. На всеки се случва, важното е, че сте открили своята слабост и се борите да я отстраните. Не се отказвайте – всичко подлежи на успех, ако самите ние силно го желаем!

Прочетена 1752 пъти Последно променена в Понеделник, 04 Декември 2017 10:14