Информационен портал - IOPZ.com

Полезни материали, които могат да ви помогнат.

Понеделник, 20 Юни 2016 10:28

Симптоми на адреналин

Написана от 
Оценете
(0 гласа)

Адреналинът е хормон, произвеждан естествено в човешкото тяло. Той се секретира в цялото тяло, когато се подложи на някакво травматично преживяване. Например, ако човек попадне в юмручен бой, ще забележи, прилив на енергия, която ще дава сили да отвърне на удара, като атакува противника си. Отделно от интензивното усещане има и други симптоми, когато се създава прекалено количество адреналин. Ето няколко от тях:

Увеличаване на силата

По време на адреналин, нашата здравината се повишава и ние сме станат способни да правим от обикновените неща, например вдигане на големи тежести или движения и работа по-бързо от обикновено. При упражняване във фитнес зала, когато получите адреналин може попаднете в състояние, при което може да вдигнете по-голяма тежест, отколкото това, което е било преди.

Без болка

Адреналинът ни пречи да усещаме болка за известно време, например, когато играем и се контузим може да не се почувстваме много зле веднага. Въпреки това, адреналинът износва болката, която често може да е мъчителна. С прости думи, тялото ни предпазва от болката с помощта на адреналин.

Повишена адреналин

Когато е в процес на производство на адреналин, нашите сетива като зрение и допир са коренно завишени, което позволява по-бързи рефлекси.

Тласък на енергия

Ако спортувате то вие сте усетили този феномен, при който тялото изпомпва, за да спечели и да се спре на опозиция. Това се дължи на адреналин, който дава значително количество енергия като глюкоза и захар освобождава в кръвния поток.

Учестено дишане

Когато адреналинът се освобождава в тялото се увеличава дишането, което служи като „шпайкове“ на сърдечната честота. По време на адреналин ще видите и повишаване на кръвното налягане и дори може да започнете да се потите.

Повишената мускулна контракция

По време на адреналин увеличеният поток на кръв позволява на мускулите да реагират по-бързо от нормалното. Усещането за прилив на адреналин позволява на мускулите да се свиват повече, което увеличава способността да се вдигне допълнително тегло. След прилива на адреналин, често хоратя се чувстват уморени или сънливи. Тогава те смятат, че те не могат да се вдигнат със същото тегло, което са успели по-рано.

Намалено храносмилане

По време на адреналин на храносмилателната система се забавя. Този факт е установен от експерти и показва, че ако приливът на адреналин трае дълги периоди от време, то лошото храносмилане, причинно от неговите реакции може да предизвика стомашно разстройство, запек или повръщане.

Прочетена 2168 пъти Последно променена в Понеделник, 20 Юни 2016 10:31