Информационен портал - IOPZ.com

Полезни материали, които могат да ви помогнат.

Сряда, 02 Декември 2015 14:37

Диета с тиква за здраве – защо не?!

Написана от 
Оценете
(0 гласа)

Всички сме чували реплики от типа: „Остави го този е тиква“ или „Главата ти е празна като тиква“, но с тях само се омаловажават качествата на този ценен природен плод. Истината е, че тиквата е полезна за човешкото здраве и какъв по-подходящ период да поговорим за нея от есента.

Според диетолозите тиквата е много здравословна и изключително благоприятно действа над черния дроб.Тя може да премахне някои болежки, да се консумира сурова, настъргана в салата, варена печена или приготвяна в различни десерти и специалитети.

Класическа рецепта за печена тиква е сред безопасните продукти на трапезата за есента и зимата. Богата е на витамини и глюкоза, това я прави и идеална при прилагането на диети. Тиквата е богата на аминокиселини.

Тиквата може да повлияе върху общото състояние на организма, за кулинарни ограничения и в много други отношения. В тиква се съдържат много фибри, витамин Е, които предпазват организма и кожата от преждевременно стареене. С достатъчен прием от нея през есента и зимата ще си гарантирате нужните микроелементи и без нуждата от допълнителен прием на хранителни добавки.

За две седмици хранене с тиква, жените и мъжете могат да свалят между 5 и 7 кг. Единственото важно условие при консумиране на тиква за диета е лицата да са в добро здравословно положение и да не консумират плода след 18 часа.

Диета от тиква може да се приложи в рамките на 4 дни, като храненията да се свеждат до няколко на ден. Ето и как би изглеждал разбит график на диета с тиква:

Първи ден диета с тиква – идеална е салата с настъргани моркови и тиква, подправени с лимон. За да се разнообрази храненето може да се направи каша от тиква, като такава бъде нарязана на кубчета, които да се сварят във вода. За обяд може да се консумира супа с тиква, подправена с червена чушка, морков, тиквичка и домат, както и някои зелени подправки. Вечерята може да включва печена тиква.

Втори ден на хранене с тиква – за закуска във втория ден може да е като първия. За обяд зеленчукова супа и десерт от тиква (палачинка с пълнеж от тиква, Шарлота десерт или варена тиква). Вечерята може да включва сушени сливи, печена ябълка и повече вода.

Трети ден диета с оранжевия плод – закуската отново е като първи и втори ден. За обед се разрешава диетата да включва супа от топчета и парчета тиква. Вечерята може да е от салата с тиква и ананас, придружени от сухар.

Четвърти ден диета с тиква – закуската е като първите дни. За обяд се препоръчва супа от тиква, зеленчукова супа или печени чушки. Вечерята е зеленчуково рагу, гъби, тиквички и всичко това подправено от зехтин.

Препоръчва се тази диета да се повтаря на всеки 2 седмици, като по време на нея може да се консумират допълнителни протеини или креатин, зелен чай или шварц кафе.

Прочетена 1339 пъти