Информационен портал - IOPZ.com

Полезни материали, които могат да ви помогнат.

Петък, 16 Октомври 2015 08:49

Камери за видеонаблюдениe с подходящата за Вас резолюция

Написана от 
Оценете
(0 гласа)

Видеонаблюдение

камери

Видео наблюдението вече е съпътстваща част от нашето ежедневие. То допринася за нашето спокойствие и комфорт. Подпомага сигурността ни и това да се чувстваме комфортно в собствената си зона на обитание. Напоследък видеонаблюдението се превърна от нещо луксозно в нещо изключително необходимо. Да инсталираме камери е едно от първите неща, които правим при отварянето на нов обект. За да сме подсигурени ние, нашите активи вложени в обекта, както и работниците, се нуждаем от повече очи в един обект. Именно камерите помагат в развитието и сигурността на Вашият бизнес.

При всички услуги, които предлагат фирмите за наблюдение едни от най - ефикасните, при инциденти, са услугите свързани с наблюдение чрез камери.

За да е успешна защитата Ви и за да се чувствате спокойни на работното си място или в собственият Ви дом, най - доброто решение е да инсталирате охранителни камери.

Разбира се съществуват различни видове камери. Те се различават по вид и по резолюция на получения кадър или иначе казано, до колко ще се виждат детайлите на записи.

Видове камери

Видът камера, който ще изберете за защита на Вашият бизнес е важен, както за вашето спокойствие, така и за ефикасността. Много често собствениците на малки обекти се снабдяват с камери от висок клас и обратното, собственици на големи обекти закупуват камери нисък клас, което ги прави не ефективни. За да сте сигурни, че камерата, която сте избрали е вашият модел и ще ви служи добре, може да следвате едно много простичко правило - за малки обекти, в които камерата ще има обхват по-малък от 10 метра, може да използвате, такава с ниска резолюция. За по-големи помещения, в които детайлите на изображението ще са ключови, трябва да използвате камери от по - висок клас с по-добра разделителна способност.

При опит за навлизане по на дълбоко в материята за видеонаблюдението, ще се сблъскате с други термини като HD видео наблюдение, аналогови камери, IP видеокамери.

Аналогови камери за видео наблюдение

веидеонаблюдение

Аналоговите камери са ниско резолюциони. Те се използват обикновено за помещения с малка квадратура. Този вид камери преекспонират картината с добра видимост, но детайлирането не е в техните способности. Ако имате малко помещение, което се нуждае от видео наблюдение, като малък склад или малък офис, бихте могли да използвате този вид камера. Те са икономични и поддръжката им не е скъпа.

Аналоговите камери са подходящи за вътрешен и външен монтаж, тъй като има водо-устойчиви модели.

Могат да бъдат управляеми или статични, но е важно да запомним, че обхвата им е до 10 метра и не са способни да възпроизвеждат детайлна картина.

При този вид камери качеството на изображението се измерва в броя на хоризонталните линии. Мерната единица, която се използва е TVL - телевизионни линии.

Разделителната способност на Аналоговите камери варира от 380 до 700 TVL.

380 - 420 TVL се смята за ниска резолюция. Качеството на изображението, което се получава от този вид камери не е много добро се използва главно за много близки разстояния.

От 540 до 700 TVL се смята за много висока резолюция. Този вид аналогови камери възпроизвеждат изображение с много високо качество. При този вид наблюдение може да следите в детайли, какво се случва в реално време или на запис. Аналоговите камери с резолюция над 540 TVL са подходящи за обекти, които са големи и с малки детайли, такива например са хранителните магазини. Ако бъде инсталирана в екстериорна обстановка, например пред вход или на улицата, обхвата и качеството на изображението ще ви дадат възможност да следите дори номерата на колите паркирали или минаващи от там.

HD камера за видео наблюдение

HD камерите са стандартизирани спрямо два типа резолюция - 780 TVL и 1080 TVL. Това означава, че с този вид камери можете да заснемете изображения с резолюция 1280 на 720 pix. това са изображения с висока резолюция, но нямат нищо общо с мегапикселовите възможности на IP камерите. HD камерата е с висока резолюция и изображенията, които възпроизвежда могат да бъдат с висока прецизност. Могат да са достатъчно големи, за да преглеждате на детайлите, които ви интересуват. Този вид камери могат да заснемат със скорост шестдесет, петдесет, тридесет или двадесет и пет кадъра в секунда. Бързината и качеството зависят обаче и от мониторът, на който преглеждате кадрите.

IP Видеокамери

камери за видеонаблюдение

IP Видеокамерите са високо резолюционни камери и предлагат възможност за много детайлно заснемане на Вашите обекти. Това са камери, разработени в последните години, в услуга на бизнеса, който се нуждае от много добри изображения при заснемане. Високата резолюция на изображението се доближава до качественото изображение възпроизвеждано от HD камерите. Предимствата на IP камерите са в стабилната и компактна структура. Изображнието е много добро, но при някои от другте видове камери, се нуждаете от допълнителни аксесоари при поставка, които оскъпяват инсталацията и предразполагат устройството към лесна повреда.

Друго предимство, което бихме могли да посочим, сред IP камерите е лесният начин за инсталиране на камерите в мрежа. При аналоговият вид, всяка камера трябва да бъде свързана чрез собствен кабел, при IP моделите всички камери се свързват с един кабел. Това пести много разходи, както и енергия при инсталацията им. Но най - същественото предимство при IP камерите си остава резолюционната гъвкавост, която притежават. Тях бихте могли да ги употребявате, както за малки, така и за огромни помещения. Можете да намалявате и увеличавате резолюцията в зависимост от Вашите нужди.

В основата на Вашият избор, от камери, подходящи за обектите, които притежавате, стои размерът на периметърът, който желаете да бъде покрит. Трябва да се съобразите дали камерите ще се поставят в интериора или екстериор на Вашите активи. Също е от значение, какво бите желали да постигнете, чрез наблюдението. До колко детайлите са необходими. Колкото по-детайлно е едно изображение, колкото по-прецизна е една камера, толкова по-скъпа е съответно тя. Тоест, ако не се нуждаете от широк диапазон на обхват или прецизност, спокойно можете да се спрете на аналогов тип камера. Ако обаче е от високо значение, за вас, качественото изображение и детайлираната резолюция, то тогава по - подходящо би било да инсталирате камери от другите два типа. Понякога по - голяма инвестиция във видеонаблюдението е от сериозно значение. Ако желаете да се чувствате защитени, Вас, активите Ви, служителите Ви, не би трябвало да желаете да пестите. Защитата и сигурността са преди всичко, в  наши дни.

Камерите и видео наблюдението следят, както работният процес, така и посегателствата на недоброжелатели.

Видео наблюдението е необходимост, а не лукс.

Прочетена 2104 пъти Последно променена в Петък, 16 Октомври 2015 09:28