Информационен портал - IOPZ.com

Полезни материали, които могат да ви помогнат.

Събота, 26 Януари 2013 08:17

Има ли скоростно четене

Написана от 
Оценете
(0 гласа)

Искало ли ви се е да можете да четете скоростно и всичко да става така бързо, че да не хабите ценно време.
Скоростното четене е възможност на човек да възприема текстова, както и друг тип информация за по-кратко от обикновеното нужно време. С тази способност хората не се раждат, а я придобиват.

Информацията, която се крие в една страница текст, е равна на 2 до 5 килобайта. Информацията, която има в една картинка, с размер на една страница формат А4, е равна на няколко мегабайта. Сами си отговорете на въпроса може ли да се чете скорострелно и колко информация поглъщаме ежедневно.

Максимумът, който ще възприемем при четене, или казано с други думи е, че мозъка ни няма тази скорост за обработка, запаметяване и систематизиране на информацията от тази база, с която работи в момента. Факт е, че всеки, който има желание да се развива в дадена сфера и дава всичко от себе си е склонен към постигане на добри резултати. Пример са спортистите, които като малки са деца като всички останали, но с полагането на редовни тренировки и часове упражнения могат да станат най-добрите шампиони. Така е с всяка дейност от човешкия живот. Така стои въпроса и за четенето. Колкото повече изисквате от мозъка си и колкото повече информация му давате, толкова по трениран и опитен и бърз ще е той, а четенето може да е скорострелно, само ако вие го пожелаете.

Прочетена 10382 пъти
Още в тази категория: Как да спим по-добре »